• ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA

          • ​​​​​​Informácie k zápisu do prvého ročníka pre školský rok 2023/2024

            Rodič dieťaťa (zákonný zástupca) je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, ak dieťa k 31.8.2022 dosiahne fyzický vek 6 rokov a školskú zrelosť. Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, prípadne v inej základnej škole, ktorú mu vyberie zákonný zástupca.

            • Do našej základnej školy môžete Vaše dieťa zapísať pomocou elektronickej prihlášky, ktorá bude od 1. apríla 2023 sprístupnená na vyplnenie na webovej stránke našej školy www.zsp4.edupage.org
            • Vyplnenú, vytlačenú elektronickú prihlášku a podpísanú oboma rodičmi môžete priniesť a odovzdať počas slávnostného zápisu, ktorý sa uskutoční 5. apríla 2023 v čase od 13.00 do 18.00 v budove našej Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša na Pionierskej ulici č. 4. V prípade, že nemáte možnosť vyplniť prihlášku elektronicky alebo si ju vytlačiť, môžete ju vypísať priamo na zápise v škole.
            • Ak sa slávnostného zápisu z akýchkoľvek dôvodov nemôžete zúčastniť, vytlačenú a podpísanú prihlášku pošlite  kedykoľvek v čase od 1. apríla do  30. apríla poštou na adresu školy, alebo prineste osobne.
            • Prihláška musí byť podpísaná oboma rodičmi alebo jeden z rodičov splnomocní toho druhého na právne úkony súvisiace s prijatím dieťaťa do základnej školy prostredníctvom formulára, ktorý si môžete stiahnuť TU:  pisomne_vyhlasenie.pdf
            • Na zápis si prineste:
              rodný list dieťaťa,
              občiansky preukaz,
              10 EUR na predpisové zošity do 1. ročníka.
            • V prípade, že Vaše dieťa bude pokračovať v plnení predprimárneho  vzdelávania od septembra 2023 v materskej škole (odklad), je potrebné tiež podať prihlášku a túto dôležitú skutočnosť uviesť v  elektronickej prihláške do poznámky: "Dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole". 

            Ďakujeme za pochopenie!

            Tešíme sa, že môžeme Vás aj našich budúcich prvákov slávnostne privítať
            v priestoroch našej školy.

               So želaním pevného zdravia,

                                                                                                                                       vedenie ZŠ s MŠ Karola Rapoša

            V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne zápisu alebo jeho administrácie neváhajte kontaktovať
            zástupkyňu školy pre 1. stupeň  Mgr. Evu Skačanovú elektronicky: eskacanova@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0908 224 017.

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • ŽIAKOV 5.- 8. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY

            Dňa 22.3.2023 sa uskutoční Testovanie 9-2023.  Z dôvodu organizačného zabezpečenia Testovania T9 žiakov 9. ročníka, udeľuje riaditeľka školy žiakom 5. - 8. ročníka riaditeľské voľno v stredu 22. 3. 2023.

            Žiaci 1.stupňa budú mať vyučovanie podľa normálneho rozvrhu.

            Našim deviatakom držíme palce!

          • TESTOVANIE 9-2023

          • termín testovania: 22.marca 2023 - v stredu

            V stredu 22.marca prebehne na našej škole TESTOVANIE 9-2023. Harmonogram testovania je zverejnený v obrázku. 
            ​​​​​​​Podrobnejšie informácie o celoštátnom testovaní žiakov 9.ročníka sa dozviete tu: Zakladne_informacie_T9-2023.pdf

            Držíme palce našim deviatakom, aby prvú vážnu skúšku testovania vedomostí zvládli čo najlepšie!

          • Venujte 2% dane našej škole

          • Milí rodičia, starí rodičia a priatelia našej školy!

            Venujte, prosíme Vás, 2% dane Rodičovskému združeniu pri Základnej škole s materskou školou Karola Rapoša. Každoročne sú použité na aktivity žiakov, na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu, prípadne na modernizáciu zariadenia našej školy a škôlky. V prílohe nájdete VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby. 

            Ďakujeme Vám!!!

          • Február v ŠKD

          • Mesiac Február sa nesie v znamení lásky a zábavy, a tak sme sa aj my v ŠKD zabávali a vyznávali lásku svojim blízkym cez nádherné výrobky. Svoje Valentínske odkazy žiaci poslali cez Valentínsku poštu tomu, komu boli adresované. 

            Celá škola sa pripravovala na karneval a Fašiangy. Žiaci vyrábali škrabošky a masky od výmyslu sveta. Karneval sme si užili nielen doobeda v priestoroch telocvične ale i poobede v ŠKD, kde sme súťažili o sladké odmeny. 

            V súťažení sme pokračovali aj pred prázdninami a to športovou olympiádou, kde sa deti vybláznili do sýta.

          • REBRÍČEK ŠKôL INEKO

          • vyjadrenie k medializovaným výsledkom škôl v našom meste

            V posledných týždňoch aj v našom meste rezonuje odvolávanie sa jednej základnej školy na rebríček Ineko, podľa ktorého sme "najhoršou" školou v meste.

            Aká je skutočnosť?

            Stačí si pozrieť aké kritériá hodnotenia škôl použilo INEKO. Nech sa páči, tabuľka, ktorú ste nevideli. Jediný, kto je OPRÁVNENÝ, kto môže a vie objektívne porovnať kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu je Štátna školská inšpekcia.
            Škola sa nehodnotí podľa výsledkov TESTOVANIA 5 a 9 (tie sú porovnateľné v breznianskych školách a závisia od skladby žiakov), kvalita školy nespočíva vo výsledkoch celoštátnych atletických súťaží....
            Kvalitu školy odráža práca pedagógov, inovatívne metódy vyučovania, nepreťažovanie žiakov a rodičov domácimi úlohami, ale učenie v škole, kreativita pedagógov, kvalita riadenia školy, atmosféra v škole.
            Urobte si sami úsudok, ktorá škola v Brezne poskytuje žiakom kvalitný výchovno-vzdelávací proces. :)
            Nájdete si aj na stránkach Ineko, len netreba byť povrchný a treba "rozkliknúť".
            A zrazu je pravda niekde inde.....


            A nakoniec citát zo stránky INEKO:
            Dôležité upozornenie: Rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Tieto výsledky nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom. Rebríčky tak môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy, najmä by však mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali škôl pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce.Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • pre rodičov budúcich prváčikov

            Ak sa rozhodujete, kde zapísať svoje dieťa do 1.ročníka, príďte do našej školy na Deň otvorených dverí. Radi Vás uvidíme a odpovieme Vám na všetky Vaše otázky.

            Ak ste sa pre našu školu už rozhodli a máte čas, príďte sa pozrieť a utvrdiť sa v tom, že Vaše rozhodnutie bolo správne a vybrali ste svojmu dieťaťu tú najlepšiu školu.

            Pre bližšie informácie  kontaktujte  Mgr. Evu Skačanovú, zástupkyňu riaditeľky školy pre 1.stupeň ZŠ  na  telefónnom čísle  0908224017.

            Tešíme sa na Vás!!!

          • ŠIKANOVANIE V NAŠEJ ŠKOLE NEMÁ MIESTO, NETOLERUJEME žiadnu formu šikanovania, násilia a ubližovania!!!

          • V tomto školskom roku sme prešetrili niekoľko podozrení na šikanovanie. Každým podnetom sa zaoberá triedny učiteľ v spolupráci s podporným tímom a vedením školy.

            Šikanovanie sa potvrdilo v 2 prípadoch, kde boli žiaci (agresori) náležite potrestaní a už NIE SÚ UŽ ŽIAKMI našej školy.

            V škole máme kamerový systém na všetkých chodbách, posilnili sme dozory, doplnili sme kamery na chodbe pri TV šatniach, odkiaľ prichádzalo najviac podnetov.

            Žiaci dôverujú pedagógom a nemajú problém prísť požiadať o pomoc, alebo nahlásiť nevhodné správanie či ubližovanie. Pre anonymné podnety je zriadená schránka dôvery pri kabinete podporného tímu.

            Spolupracujeme aj s policajným zborom a okrem preventívnych prednášok máme skúsenosti aj s monitorovaním správania žiakov a osobnými pohovormi príslušníkov PZ so žiakmi.

            Veľakrát sa nepotvrdilo šikanovanie, ale len roztržky alebo hádky medzi spolužiakmi. Niekedy je náročné rozlíšiť či ide o šikanovanie alebo len "detské šarvátky". Vždy si preto voláme na pomoc odborníkov, aby sme situáciu správne vyhodnotili. Aj v prípadoch, ktoré vyhodnotíme len ako nezhody medzi deťmi, ďalej celú situáciu monitorujeme.

            Prešetrujeme naozaj každé aj podozrenie, nie len nahlásený podnet. Dokonca sme riešili aj prípad, ktorý sa stal mimo školy, po vyučovaní. Objasnili sme ho a došlo k náprave.

            Nie každý prejav nevhodného správania voči spolužiakovi alebo inej osobe možno klasifikovať ako šikanovanie.

            Podstatou šikanovania je najmä

            a) úmysel ublížiť druhému fyzicky alebo psychicky,
            b) agresia jedného žiaka alebo skupiny žiakov,
            c) prevaha agresora alebo skupiny agresorov nad obeťou.

            Prevencia šikanovania a kyberšikanovania na našej škole súčasťou procesu každodenného vyučovania, obsahového zamerania a didaktiky predmetova prierezových tém
            1. osobný a sociálny rozvoj,
            2. mediálna výchova,
            3. multikultúrna výchova,
            4. ochrana života a zdravia,
            5. výchova a vzdelávanie k ľudským právam,
            6. výchova k občianstvu,
            7. boj proti extrémizmu,
            8. výchova k manželstvu a rodičovstvu a
            b) súťaží, hier, prednášok alebo diskusií organizovaných školou aleboorganizovaných inými subjektami

            Ak máte VEDOMOSŤ alebo PODOZRENIE, že sa niekomu ubližuje, prosíme, aby to oznámil dospelej osobe ktorej dôveruje.

            Môže sa obrátiť aj na LINKU DETSKEJ ISTOTY: https://ipcko.sk/

            CHCEME, ABY SA DETI A ŽIACI CÍTILI V NAŠEJ ŠKOLE BEZPEČNE.

          • Január v ŠKD

          • V mesiaci január sme sa dočkali aj snehovej nádielky a tak sme si mohli užiť hry v snehu, postaviť si rôzne stavby zo snehu a vyšantiť sa len tak pri padajúcich vločkách. Vyskúšali sme netradičné techniky práce so zimnou tematikou - vytvorili sme mačku v okne. Naučili sme sa niečo o význame bylín a posedeli sme si pri výbornom bylinkovom čaji. 

            Boli sme kŕmiť nielen vtáčiky a kačky pri Hrone ale i zvieratá v obore nad Kauflandom. Videli sme srnky a daniele v krásnej prírode našich Nízkych Tatier.

          • OZNAM

          • pre poberateľov dávky v hmotnej núdzi a životného minima

            S účinnosťou od 1.1.2023 je potrebné do školskej jedálne doručiť nové potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi, životného minima. Platí pre deti v ZŠ a MŠ. Pre poskytnutie dotácie na stravu pre deti v ZŠ a MŠ je potrebné kontaktovať vedúcu školskej jedálne č.tel. 6112168, 0911867020 do 20.1.2023.

          • POSKYTOVANIE DOTÁCIE NA STRAVOVANIE

          • ZMENA

            Podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách) oznamujeme, že od 01.01.2023 novela zákona o dani z príjmov už neumožňuje súbeh poberania dotácie na stravu a daňového bonusu na deti do 18 rokov veku.
            K zmene dôjde od 01.01.2023 pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.
            Oprávnenosť dieťaťa na poskytnutie dotácie na stravu od 01.01.2023 jeho zákonný zástupca preukazuje zriaďovateľovi školy novým čestným vyhlásením, v ktorom vyhlasuje, že na toto dieťa nebude uplatnený nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 18 rokov veku.
            Pre deti v ZŠ a MŠ je potrebné v prípade pokračovania uplatnenia si dotácie na stravovanie doručiť nové čestné vyhlásenie, do 20.1.2023 do školskej jedálne.
            Pre poskytnutie dotácie na stravu pre deti v tejto vekovej kategórii je potrebné kontaktovať vedúcu školskej jedálne č.tel. 6112168, 0911867020 do 20.1.2023.

          • December v ŠKD

          • Začiatok mesiaca nás privítal nádhernou výzdobou so snehuliakmi a vločkami. Privítali sme Mikuláša, ktorý nám doniesol sladké balíčky a rozsvietili sme vianočný stromček. Spoločne s deťmi sme vytvorili nádherné ozdoby a výrobky, ktoré sme neskôr ponúkli vo vianočnej tržnici, kde sa mohli pohostiť koláčmi, punčom a čajom. Potešili sme aj osamelých starých ľudí formou projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Predprázdninový čas sme ukončili Vianočnou akadémiou, v ktorej sa nám predstavili naši žiaci v krásnych vystúpeniach. Posledný deň sme venovali koledám, zvykom a tradíciám nielen u nás ale i vo svete.

            Želáme Vám v Novom roku hlavne veľa zdravia v kruhu najbližších.

          • November v ŠKD

          • Mesiac November sme privítali v znamení zdravej výživy. Veľa sme sa rozprávali o zdravých potravinách a vytvorili sme vlastnú potravinovú pyramídu zdravia.

            Jeseň je spojená s prípravou prírody na zimu, s čím je spojené aj prikrmovanie vtáčikov. Aby sme ich mali kde kŕmiť, vyrobili sme im vtáčie búdky.

            Tento mesiac sme nezaháľali ani v prípravách zimnej výzdoby našej školy, vyrábali sme Vianočné pozdravy pre seniorov a začali sme s nácvikom programu na Vianočnú akadémiu.

          • VÝŠKA STRAVNÉHO PRE ROK 2023

          • platná od 1.1.2023

            VÝŠKA STRAVNÉHO PRE ROK 2023

            Zmena finančných pásiem na školské stravovanie spôsobila úpravu cien stravného od januára 2023.

            Ceny stravného budú od 1.1.2023 v našej škole nasledovné:
            - materská škola, celodenná strava ............... 1,70 €
            - základná škola, 1.stupeň, obed ................... 1,30 €
            - základná škola, 2.stupeň, obed ................... 1,50 €
            - základná škola, športovci, obed ................... 1,80 €
            - dospelí stravníci (zamestnanci, cudzí) ......... 3,30 €.

            Príspevok na čiastočnú úhradu režijných nákladov sa platí k stravnému v sume 5€ mesačne.
            Uhradiť sa dá každý mesiac priamou platbou VIAMO cez edupage účet žiaka.

            Smernicu ŠJ a rozhodnutie ŠJ nájdete na edupage stránke školy.

          • MATERSKÁ ŠKOLA ZATVORENÁ

          • 21.12. -  23.12.2022 

            Vzhľadom na zhoršenú epidemiologickú situáciu vo výskyte respiračných ochorení v Elokovaných pracoviskách Materskej školy na Nálepkovej 50 a Clementisa 3 v Brezne, odporúča RUVZ v Banskej Bystrici prerušiť výchovno-vzdelávací proces v termíne od 21.12.2022 do 22.12.2022, nakoľko k 20.12.2022 je v materskej škole prekročená hranica chorobnosti respiračných ochorení 20%.

            Chorobnosť je k dnešnému dňu na MŠ Nálepkova 56% a MŠ Clementisa je 43%.

            Riaditeľka školského zariadenia v čase epidemického výskytu chrípky a chrípke podobným respiračných ochorení PRERUŠUJE výchovno-vzdelávací proces na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

            Deti nastúpia do materskej školy v pondelok 9.1.2023, výchovno-vzdelávací proces je počas školských vianočných prázdnin prerušený.

          • VIANOČNÁ AKADÉMIA

          • 21.12. (streda) o 15.30 hod.

            Milí rodičia a priatelia školy!

            Pozývame Vás na VIANOČNÚ AKADÉMIU, dňa 21.12. do Domu kultúry v Brezne.

            Akadémia bude o 15.30 hod., z dôvodu vysokej chorobnosti detí, žiakov a pedagógov bude v popoludňajších hodinách len jedno vystúpenie.

            Tešíme sa na Vás, príďte si spríjemniť predvianočný čas.

          • VIANOČNÝ FLORBALOVÝ TURNAJ

          • 14,12,2022

            Dnes, 14.12.2022 sa nám už druhýkrát podarilo zorganizovať florbalový turnaj žiakov druhého stupňa.

            Vďaka podpore vedenia našej školy sme zase mohli zorganizovať turnaj v tomto veľmi populárnom športe.

            Turnaj sme rozdelili na dve kategórie. V prvej bojovali žiaci 5.,6.,7.ročníka a v druhej súperili žiaci 8. a 9. ročníka.

            Turnaj otvorila pani riaditeľka a po otvorení sa rozbehol naplno. Videli sme veľa krásnych športových výkonov.

            Všetci zúčastnení boli pre nás víťazi, no predsa sme v každej kategórii vyhodnotili prvé, druhé a tretie miesto.

            Ocenili sme aj najlepších strelcov.

             

            Výsledky prvej kategórie:

            1. miesto 7.A,

            2.miesto 6.ŠT,

            3.miesto 5.ŠT trieda.

            Najlepší strelec Filip Flosnik 7.A.

             

            Výsledky druhej kategórie:

            1.miesto 9.ŠT,

            2.miesto 8.B,

            3.miesto 9.B trieda.

            Najlepší strelec Tomáš Krupčik 9.ŠT.

             

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za disciplínu, skvelé výkony a výborne povzbudzovanie. Ďakujeme vedeniu našej školy za podporu. Ďakujeme učiteľom telesnej výchovy p. Hogerovi, p. Znakovi a p.Kámenovej za skvelú prípravu a realizáciu. Rade rodičov ďakujeme za finančný príspevok na skvelé ceny nielen pre víťazov, ale pre všetkých zúčastných.

          • VIANOČNÉ TRHY V NAŠEJ ŠKOLE

          • 15.12.2022 od 13.00 hod. do 16.00 hod.

            Pozývame Vás všetkých na netradičné vianočné trhy v našej škole dňa 15.12. 2022 od 13:00 hod.

            Vianočná tržnica bude pred budovou školy a veríme, že prídete a prežijeme spolu príjemné popoludnie s predvianočnou náladou.

            Zakúpiť si môžete rôzne vianočné dekorácie, ikebany, svietniky vyrobené šikovnými rukami našich detí a pani vychovávateliek z ŠKD.

            Chýbať nebude ani punč a dobrý koláčik.  Tešíme sa na Vás!

            🎄🎄🎄🎄🎄

          • BURZA ZIMNÝCH ŠPORTOVÝCH POTRIEB

          • 3. december 2022 od 8.00 do 12.00 hod.

            BURZA ZIMNÝCH ŠPORTOVÝCH POTRIEB

            V tomto roku sa opäť naši obetaví rodičia rozhodli zorganizovať Burzu zimných športových potrieb a vrchného zimného oblečenia.

            Burza - PREDAJ - bude v malej telocvični školy v sobotu 3.12.2022 od 8.00 do 12.00 hod.

            Predaju bude predchádzať ZBER TOVARU (Zimné športové potreby - sánky, lyže, lyžiarky, lyžiarske palice, korčule, otepľovačky, kombinézy, vetrovky.... a všetko čo súvisí so zimou . Ale môžete doniesť aj bicykel a skateboard, pokúsime sa predať aj tie. )

            Zber bude prebiehať v piatok 2.12. od 16.00 hod. do 19.00 hodiny.

            Neváhajte, doneste veci, ale príďte si aj nakúpiť veci, ktoré Vaše deti ešte využijú.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Karola Rapoša, Pionierska 4, 977 01 Brezno
      • 048 611 70 13 - riaditeľka školy 048 611 70 14 - sekretariát 048 611 21 68 - školská jedáleň email školskej jedálne: jedalen.zsraposa@gmail.com 0911 867 020 - mobilný kontakt na školskú jedáleň 048 285 80 25 - materská škola, pracovisko Ul. Nálepkova 50 048 611 45 82 - materská škola, pracovisko Ul. Clementisa 3
      • Pionierska 4 977 01 Brezno Slovakia
      • 45016089
      • 2022436383
      • SK1056000000002036683009
      • SK4656000000002036681003
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje