• ČÍTAJME SI - DETSKÝ ČITATEĽSKÝ MARATÓN 2022

          • Projekt realizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami. Cieľom podujatia je zapojiť čo najväčší počet detí do čítania. My sme sa ako každý rok aj teraz s nadšením zapojili, pretože čítanie poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu, predstavivosť a naše deti čítanie jednoducho milujú. Dnes sme navštívili Mestskú knižnicu a s radosťou sme podporili úžasný projekt.

          • Hore Hronom, dolu Hronom

          • 1. ročník umeleckej súťaže

            V piatok  17.6.2022 sa 2 žiaci zo 7.C,  Hanka Gubáňová a Jakub Bubelíny, spolu s triednou p. učiteľkou zúčastnili v Telgárte na slávnostnom oceňovaní výhercov v rámci 1. ročníka súťaže Hore Hronom, dolu Hronom. Súťaž organizovala ZŠ v Telgárte a žiaci sa mohli zapojiť v nasledovných okruhoch: literárna tvorba, výtvarná tvorba, komiks, fotografická tvorba. Podujatie začalo prehliadkou všetkých prác vystavených v ZŠ Telgárt, spojenou s bohatým občerstvením pre žiakov aj pedagógov. Potom nasledovalo slávnostné vyhodnotenie pri Kolibe v  Ski Telgárt, kde odborná porota vyhlásila tých najlepších a odovzdala hodnotné  ceny. Konkurencia bola veľká, do súťaže sa zapojilo množstvo ZŠ, ŠZŠ aj ZUŠ z nášho regiónu. Aj napriek tomu sa nám podarilo uspieť. Obaja naši žiaci získali rovnako vo svojej 3. kategórii (žiaci 7.-9. ročníka) krásne 2. miesto. Hanka za literárnu tvorbu – poéziu (báseň Vyznanie Hronu) a Jakub za fotografickú tvorbu (Hron a jeho okolie). Gratulujeme našim šikovným žiakom, prajeme im aj naďalej veľa tvorivých síl, nápadov a zároveň ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA V MASWRESTLINGU

          • ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV

            V piatok, dňa 10.6.2022 sa výber našich žiakov 2.stupňa s pánom učiteľom Mgr. Martinom Högerom zúčastnil majstrovstiev Slovenska v Maswrestlingu v Banskej Bystrici.

            Jedná sa o silovú súťaž v pretláčani pomocou dreveného kolíka. Táto súťaž je novinkou tohto školského roka, preto sme sa rozhodli že sa zapojíme do tejto súťaže. Pre našich žiakov to bola premiéra súťažiť so žiakmi, ktorí sa tomuto športu venujú aj na vyššej úrovni. No skvelá reprezentácia našich žiakov a ich neskutočne odhodlanie a chuť športovať priniesla svoje ovocie. Naši žiaci druhého stupňa v jednotlivých kategóriách získali dve prvé , jedno druhé a dve tretie miesta.

            Krásna bilancia v športe, ktorý je pre nás stále len novinkou.

            Všetkým zúčastneným žiakom gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

            Ste skvelí, ešte raz veľké ďakujeme!

          • ŽIACKA ANKETA O TOP UČITEĽA ŠKOLY

          • VYHODNOTENIE

            V tomto školskom roku sme sa odhodlali k trošku odvážnemu činu. Inkluzívny tím vedený Mgr. Radkou Kohútikovou pripravil a zrealizoval žiacku anketu. Žiaci v nej hlasovali za TOP učiteľa alebo učiteľku na našej škole. Okrem toho v ankete mohli vyjadriť svoj názor na našich učiteľov, oceniť a ohodnotiť ich.

            Niektorí z nej mali obavy, tie však neboli opodstatnené.

            Žiaci o pedagógoch napísali krásne a zaujímavé veci, vďaka ktorým sme sa dozvedeli, čo si na učiteľoch najviac vážia a čo oceňujú.

            Dozvedeli sme sa, že si najviac vážia ľudskosť pedagóga.

            Máme na škole pánov učiteľov a učiteľky, ktorí žiakov pochopia, zasmejú sa s nimi, zapoja sa do hry, odfotia sa s nimi na karnevale, nekričia na nich, dozvedeli sme sa, kto ich pochopí, porozpráva sa s nimi, komu môžu dôverovať.....

            Žiaci si veľmi vážia, keď sa im pani učiteľky venujú po vyučovaní a individuálne im dovysvetľujú učivo. Ocenili doučovanie, ktoré pre nich v škole robíme... Vážia si, keď im dáme možnosť opraviť si zlú známku.

            Možno sú to drobnosti, ktoré robíme prirodzene, ale vedzte, že práve tieto maličkosti si žiaci veľmi vážia.

            Ďalej žiaci ocenili učiteľov, ktorí vedia dobre vysvetliť učivo, tak, že to všetci pochopia, učiteľov, ktorí ich dokázali niečo naučiť aj cez počítač....

            Veľmi radi spomínajú na mimoškolské aktivity, ktorých bolo žiaľ málo – spomínali zážitky z výletu na vyhliadkovú vežu a z karnevalu. Dozvedeli sme sa aj zaujímavosti, napríklad sme zistili kto z pedagógov má rád klobásy, kto rozdáva korálky, s kým boli super on-line hodiny, kto žiakov vie pochopiť, s kým je zábava, kto sa smeje na ich vtipoch...

            Zaujímavé je, že každý z pedagógov v našej škole je pre niekoho najlepším učiteľom, najlepšou učiteľkou.

            Anketu sme vyhodnotili na slávnostnej pedagogickej rade usporiadanej pri príležitosti Dňa učiteľov. Pre každého z pedagógov náš inkluzívny tím pripravil diplom, na ktorom sú slová žiakov, ktorých učia.

            Každý dostal svoje ocenenie, ale jeden pedagóg bol predsa len TOP. Stala sa ňou pani učiteľka, ktorá získala najviac hlasov v 5 kategóriách zo 7:

            najlepšia učiteľka,

            učiteľka, ktorú majú žiaci najradšej,

            učiteľka, na ktorú sa najviac tešia,

            najlepšia online učiteľka,

            učiteľka, ktorej predmet je najzaujímavejší.

            Je to pani učiteľka, na ktorej si žiaci cenia, že sa ich opýta ako sa majú, keď sa spolu stretnú. TOP učiteľkou na našej škole sa na základe žiackej ankety stala Pani učiteľka SILVIA KÁNOVÁ! Ocenenie a poďakovanie dostala nielen od vedenia školy, ale za rodičov aj od predsedníčky Rady rodičov.

             

            JEDNOTLIVÉ KATEGÓRIE A ICH "VÍŤAZI":

            1. najlepšia učiteľka

            1. Mgr. Silvia Kánová 
            2. Mgr. Veronika Giertlová 
            3. Mgr. Anna Rybošová 

            2. mám najradšej

            1. Mgr. Silvia Kánová
            2. Mgr. Veronika Giertlová
            3. Mgr. Martin Höger

            3. najlepší on-line učiteľ

            1. Mgr. Silvia Kánová 
            2. Mgr. Veronika Giertlová 
            3. Mgr. Alena Majerníková

            4. najviac sa teším na...

            1. Mgr. Silvia Kánová 
            2. Mgr. Matin Höger
            3. Mgr. Anna Rybošová

            5. má najzaujímavejšie hodiny

            1. Mgr. Silvia Kánová 
            2. Mgr. Alena Majerníková
            3. Mgr. Ľubica Gádošiová 

            6. je najzábavnejší učiteľ

            1. Mgr. Anna Rybošová 
            2. Mgr. Ľubica Gádošiová 
            3. Mgr. Janka Laubertová

            7. komu najviac dôverujem

            1. Mgr. Zuzana Pavlínyiova
            2. Mgr. Veronika Giertlová
            3. Mgr. Silvia Kánová

            GRATULUJEME A TEŠÍME SA, ŽE NAŠI ŽIACI VEDIA OCENIŤ SVOJICH PEDAGÓGOV!
            Vážime si ich podporu a porozumenie. Veď aj učiteľ je len človek. :)

          • MÁJ V ŠKD

          • Sviatok má dnes moja mama,

            malý darček len jej dám,

            zaspievam jej pieseň krátku,

            mama moja, rád ťa mám.

            Veľkú lásku k mamičkám preukázali aj naše deti z ŠKD, ktoré sa s radosťou pustili do výroby darčekov, pozdravov pre svoje mamy ku Dňu matiek. S deťmi sme vytvorili aj nové básničky, pesničky, v ktorých deti vyjadrili veľkú vďaku svojim mamičkám. Deti mali v mesiaci máj radosť aj z Dňa mlieka (17.5.2022), v rámci ktorého mali možnosť ochutnať výrobky z mlieka a každé oddelenie si vyrobilo svoju vlastnú veselú kravičku. Pekné počasie nám umožnilo aj dlhší pobyt v prírode, ktorý sme využili na poznávanie rastlín a tvorbu herbárov. V rámci mesiaca máj sme navštívili aj dopravné ihrisko, na ktorom nás páni policajti poučili o bezpečnom správaní sa na ceste. Deti mali možnosť si zopakovať dopravné značky, obzrieť si policajné auto a vyskúšať si bezpečnú cestu na kolobežkách pod dohľadom policajtov a pani vychovávateliek. Deti s pani vychovávateľkami vyrobili rôzne výrobky na MDD na predajné trhy, ktoré sa uskutočnili na námestí. S deťmi sme zavítali aj do rozprávkových krajín, kde nám pri čítaní rozprávok robili spoločnosť známi rozprávkari ako Pavol Dobšinský, H.CH. Andersen, Jozef Cíger Hronský a mnoho ďalších významných autorov, ktorí venovali svoju tvorbu najmä detskému čitateľovi.

          • ROVESNÍCKE VZDELÁVANIE

          • 7.C učí 2.B

            V rámci rovesníckeho vzdelávania dnes navštívila trieda 7.C mladších kamarátov z 1. stupňa – žiakov 2.B triedy. Témou hodiny bol WESTERN. V úvode siedmaci v krátkosti priblížili žiakom tento žáner a pojmy, ktoré s ním súvisia, ako napr.: Indiáni, kovboji, divoký západ a taktiež zaznelo aj meno Karl May. Deti sa dozvedeli, že to bol najznámejší nemecký autor westernových diel o Winnetouovi. Nasledovala aktivita – vyrob si indiánsku čelenku aj s netradičným indiánskym menom. Starší žiaci sa so svojimi mladšími zverencami pustili do práce a spoločne vytvorili krásne a originálne čelenky. A aby sme sa v závere hodiny trošku rozhýbali, všetci sme si zahrali známu hru „Na sochy“ , pri ktorej sme  si zatancovali na country pesničku.  Druháčikov čakala za ich šikovnosť a aktivitu sladká odmena. Ďakujeme všetkým žiakom za ich snahu, aj pani učiteľkám za zorganizovanie tohto milého stretnutia.

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • Celoslovenské kolo

            V piatok 3.júna sme sa plní očakávaní vybrali do Šale na celoslovenské kolo v umeleckom prednese slovenskej povesti. Naša žiačka Nelka Giertlová z 5.C so svojou povesťou Víly zo Súľovského vodopádu úspešne prešla okresným a krajským kolom a práve v tento deň na ňu čakala veľká výzva- popasovať sa s ďalšími siedmimi víťazmi krajských kôl z celého Slovenska. Výkony súťažiacich v 2. kategórii boli vyrovnané, žiaci sa veľmi pekne pohrali s textami a ich prednesy boli naozaj umeleckým zážitkom. Aj keď sme sa neumiestnili na prvých troch miestach, na dobrom pocite a nálade nám to neubralo. Organizátori podujatia si uctili každého súťažiaceho, učiteľa a rodiča za úsilie, ktoré vynaložili pri príprave. Máme za sebou novú skúsenosť, ktorá nás namotivovala, inšpirovala a naštartovala do ďalších rokov. Máme šikovných žiakov a veríme, že sa do Šale opäť (už štvrtýkrát) vrátime. Nelke ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Medzinárodný deň detí

          • Dnes mali všetky deti svoj sviatok a aby ho prežili čo najkrajšie, o to sa v škole postarali pani učiteľky. Pripravili si veselý program, kde deti súťažili, kreslili na chodník, pochutnali si na zmrzlinke, navštívili knižnicu, či športovali na kolobežkách a kolieskových korčuliach,.....  Úsmevy na tvárach našich detí bola pre nás najväčšia odmena.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Karola Rapoša, Pionierska 4, 977 01 Brezno
        • 048 611 70 13 - riaditeľka školy 048 611 70 14 - sekretariát 048 611 21 68 - školská jedáleň email školskej jedálne: jedalen.zsraposa@gmail.com 0911 867 020 - mobilný kontakt na školskú jedáleň 048 285 80 25 - materská škola, pracovisko Ul. Nálepkova 50 048 611 45 82 - materská škola, pracovisko Ul. Clementisa 3
        • Pionierska 4 977 01 Brezno Slovakia
        • 45016089
        • 2022436383
        • SK1056000000002036683009
        • SK4656000000002036681003
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje