• Nástup do školy po jesenných prázdninách

          • prehlásenie o bezpríznakovosti

            Milí rodičia detí materskej školy a žiakov základnej školy,

            ktorí nastupujú po prázdninách na prezenčné vzdelávanie!

            Prosíme Vás, aby ste nezabudli vyplniť Vyhlásenie o bezpríznakovosti. Bez toho nemôže Vaše dieťa nastúpiť. Môžete tak urobiť cez stránku edupage: materská škola - msp4.edupage.org, základná škola zsp4.edupage.org.

            Prosíme rodičov žiakov základnej školy, aby v prípade možnosti urobili deťom domáci antigénový samotest.

            Nosenie rúšok v triede nie je povinné, ak ho však žiaci na tvári akceptujú, jeho nosenie vysoko odporúčame.

          • Karanténa žiakov 3.A a 7.C

          • po prázdninách bude nariadené dištančné vzdelávanie

            Milí rodičia žiakov 3.A a 7.C triedy.

            S poľutovaním Vám oznamujeme, že pre úzky kontakt s pozitívnym spolužiakom musia ísť neodkladne do karantény žiaci 3.A a 7.C.

            Pozitivita bola potvrdená PCR testom.

            Prosíme rodičov žiakov 3.A a 7.C, aby žiaci dodržiavali karanténu. KARANTÉNA je pre osobu, ktorá je podozrivá na ochorenie COVID-19, a teda bola označená ako úzky kontakt alebo prejavuje príznaky ochorenia COVD-19. Osoba podozrivá na ochorenie COVID-19 zostane doma alebo v určenom karanténnom zariadení podľa posúdenia typu domácnosti (možnosť zdržiavania sa v samostatnej izbe). Výnimku z karantény majú kompletne očkovaní žiaci alebo žiaci, ktorí Covid prekonali.

            Triedy po prázdninách ostávajú na dištančnom vzdelávaní pravdepodobne do 5.11., karanténa by mala trvať do 6.11. Do školy môžu nastúpiť až v pondelok 8.11, alebo 4.11. po negatívnom PCR teste.

            V prípade príznakov Vášho dieťaťa kontaktujte detskú lekárku.

            Držíme palce, aby ste ostali zdraví!

          • Dištančné vzdelávanie žiakov 2.B a 5.B triedy

          • COVID 19

            Milí rodičia žiakov 2.B  a 5.B triedy!

            Z dôvodu pozitivity žiakov 2.B a 5.B triedy samotestom, prechádzajú tieto triedy od zajtra - 27.10.  na dištančné vzdelávanie.

            Prosíme rodičov, aby otestovali svoje deti a pozitivitu nám hneď hlásili.

            Rodičom žiakov 2.B a 5.B triedy bude zaslané Rozhodnutie od RUVZ v ktorom bude určená aj dĺžka karantény.

            Držíme palce, aby ste ostal zdraví!

          • AKTUÁLNA SITUÁCIA V ŠKOLE

          • škôlka - zelená, škola - oranžová

            Milí rodičia žiakov materskej a základnej školy!

            Ku dnešnému dňu máme v karanténe 2 deti materskej školy z dôvodu pozitivity rodiča, 50 žiakov základnej školy z dôvodu pozitivity spolužiaka a 3 žiakov v karanténe z dôvodu pozitivity rodinného príslušníka.

            Na dištančnom vzdelávaní máme 2 triedy a časť žiakov jednej triedy základnej školy. Dnes sa vrátila z karantény 6.B. V pondelok o 24.00 hod. končí karanténa 2.A, ôsmim žiakom 2.C a 8.B triede.

            Materská škola funguje bez obmedzení.

            Ďakujeme 🙏PANI UČITEĽKÁM🙏, že po každej hodine dezinfikujú všetky dotykové plochy a vetrajú triedy, ďakujeme 🙏ŽIAKOM🙏, ktorí sa chránia v triedach a na chodbách rúškami, umývajú a dezinfikujú si ruky, ďakujeme 🙏RODIČOM🙏, že pravidelne testujú svoje deti a oznamujú nám výsledky KAŽDÉHO testu cez edupage. Ďakujeme, že sme VŠETCI ZODPOVEDNÍ! 
            Musíme zabrániť prechodu školy do červenej fázy semaforu - epidemické šírenie vírusu! 🙏🌈🌞🍂

            Testy sme rozdali 456 žiakom a pokúšame sa uspokojiť záujem ďalších 23 rodičov žiakov. Nie je možné zavolať do školy a žiadať si okamžite testy. Škole sú prideľované podľa počtu nahláseného v auguste 2021. Ak máte záujem o samotesty a zabudli ste si ich v auguste prihlásiť, kontaktujte prosím pani učiteľku triednu, urobíme všetko pre to, aby sme pre Vás testy zabezpečili. 🙏🌈🌞🍂

            Ostaňme čo najdlhšie zdraví!

          • JESENNÉ PRÁZDNINY

          • prevádzka MŠ, ŠKD a ŠJ

            MIlí rodičia, milí žiaci!

            Od 28.10. do 1.11.2021 budú deti a žiaci doma.  V termíne 28.10. a 29.10. sú školské jesenné prázdniny. 


            Dovoľujeme si Vám oznámiť, že materská škola, školský klub detí a školská jedáleň bude počas jesenných prázdnin od 28.10.2021 do 01.11.2021 zatvorená.

            Prevádzka MŠ, ŠKD a ŠJ bude pokračovať podľa režimu aktuálnych nariadení od 02.11.2021.

            Deťom želáme príjemne strávený voľný čas a všetkým veľa zdravia!

             

          • Dištančné vzdelávanie žiakov 8.B

          • Covid 19

            Milí rodičia žiakov 8.B triedy!

            Z dôvodu pozitivity žiaka 8.B samotestom, ktorý bol potvrdený pozitívnym AG testom na odbernom mieste, prechádza od zajtra - 18.10. 8.B na dištančné vzdelávanie.

            Prosíme rodičov, aby otestovali svoje deti a pozitivitu nám hneď hlásili.

            Rodičom žiakov 8.B bude zaslané Rozhodnutie od RUVZ v ktorom bude určená aj dĺžka karantény.

            Držíme palce, aby ste ostal zdraví!

          • Dištančné vzdelávanie 2.A a detí 2.C z oddelenia ŠKD

          • pozitivita žiaka 2.A, Covid 19

            Milí rodičia všetkých žiakov 2.A triedy a žiakov 2.C, ktorí navštevujú školský klub detí so žiakmi 2.A !

            Z dôvodu pozitivity žiaka 2.A prechádza od zajtra 2.A trieda a dotknutí žiaci 2.C, ktorí boli v piatok v ŠKD na DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE! Všekých bude kontaktovať pani učiteľka triedna.

            Stanovisko RUVZ bude hneď po doručení zaslané všetkým rodičom žiakov 2.A a 2.C.
            Deťom bude RUVZ nariadená karanténa, prosíme o obmedzenie ich kontaktu s inými osobami. Prosíme rodičov, aby otestovali domácimi testami svoje deti a v prípade pozitivity kontaktovali triednu učiteľku a detského lekára.

            Držíme všetkým palce, aby ostali zdraví!

          • Deň starých rodičov

          • 12. októbra sme pri príležitosti Mesiaca úcty k starším a Dňa starých rodičov zorganizovali projektový deň pre žiakov 2. stupňa. Na hodinách slovenského jazyka, cudzích jazykov, dejepisu a výchovných predmetov sme si spolu so žiakmi vytvorili aktivity zamerané na medziľudské vzťahy a uvedomenie si dôležitého postavenia starých rodičov v našich životoch. Krásne zážitky, dar a skúsenosti, ktoré nám odovzdávajú, sme si vypočuli z úst mnohých našich žiakov v rámci diskusie. Nechýbali vtipné, ale aj poučné príbehy zo spoločne strávených chvíľ. Každá hodina priniesla okrem rozhovorov aj výstup, ktorým deti potešia svojich starkých a starké- vyznania v slovenskom, nemeckom a ruskom jazyku, listy, básničky, kresby. Na hodinu dejepisu si piataci priniesli predmety z obdobia mladosti svojich starých rodičov, na hodinách slovenského jazyka nás potešili fotografiami zo spoločne strávených chvíľ. Zaujímavá bola anketa, ktorú žiaci písali na hodinách anglického jazyka- Ako dobre poznáš svojich starých rodičov. Pozostávala z 3 otázok (Vieš koľko má rokov? Čo najradšej robí vo voľnom čase? Tráviš rád čas so svojimi starými rodičmi?). Výsledky boli naozaj zaujímavé. Utvrdili nás však v tom, že láska, ktorou starí rodičia obdarúvajú svoje vnúčatá sa im vracia, pretože deti sa tešia na chvíle strávené s nimi. Krásnu atmosféru tohto projektového dňa dokumentuje aspoň pár fotografií.

            Matička Božia,

            Ty deťom dvakrát milá!

            Počúvaj, čo Ti teraz rozpoviem.

            Nechaj nám starkú.

            Aby mi dlho žila.

            Starká má pre mňa času, koľko chcem.

            Starká je vľúdna.

            Má Boží pokoj v duši.

            Starká sa o nás s nikým nedelí.

            Má času ľúbiť nás.

            A nič ju nevyruší.

            Pri nej má týždeň sedem nedelí... (M. Rúfus- Modlitba za starkú)

          • ERASMUSDAYS

          • V rámci projektu Erasmus+ sme sa zúčastnili akcie ERASMUSDAYS zameraný na tvorbu eko dekorácií. Tentokrát sme na hodinách angličtiny tvorili jesenné kytičky a venčeky. Našu prácu si môžete pozrieť v priložených fotografiách. Sme radi, že naši žiaci prejavujú nadšenie a aktivitu na vyučovacích hodinách, sú tvoriví, a to nás motivuje v našej práci.

          • Vďaka projektu Erasmus+ boli žiaci našej školy v zahraničí

          • V rámci projektu Zelené srdcia ( The Green Hearts) sa piati žiaci 8. a 9. ročníka a dve vyučujúce zo ZŠ s MŠ Karola Rapoša Brezno zúčastnili krátkodobej výmeny žiakov v partnerskej škole v poľskom meste Siemianowice Śląskie od 3.-9. októbra 2021. Táto výmena žiakov bola zameraná na témy ako zdravý životný štýl, potraviny a potravinárske obaly.

            Cieľom projektového stretnutia bolo uvedomiť si, že medzi globálne problémy ľudstva patrí aj veľké množstvo odpadov, ktoré končia na skládkach. Až 40 percent z nich tvoria potravinárske obaly. Odpad sa stáva pre ľudí a našu planétu obrovským problémom. Spoločne s rovesníkmi z Poľska a Českej Republiky žiaci hľadali informácie o rôznych druhoch potravinárskych obalov a ich vplyve na kvalitu potravín a samotnú prírodu. Dozvedeli sa napríklad, že najmenšiu záťaž na životné prostredie predstavujú obaly z recyklovaného hliníka. Niektorí výrobcovia nápojov prestávajú plniť do plastových fliaš, ktoré nahradili plne recyklovateľnými plechovkami.

            V zmiešaných skupinách po anglicky pripravili o rôznych obaloch plagáty, ktoré aj odprezentovali.  Okrem rôznych prednášok a kvízov sa žiaci zúčastnili aj prehliadky mestského múzea a Centra tradícií, ktoré sú úzko späté s priemyselnou históriou mesta.

            Siemianowice Śląskie boli desaťročia známe ako mesto uhlia a ocele. Po zatvorení bane a oceliarne - najväčších zamestnávateľov v meste – si toto mesto so 60 tisíc obyvateľmi hľadá  novú identitu a spolieha sa najmä na rozvíjajúci sa turizmus.

            Žiaci navštívili aj Vzdelávacie centrum zamerané na propagáciu zdravého životného štýlu. V tomto ekocentre spoznávali pôvodný spôsob života a stravovania ľudí z regiónu Kuznia Raciborska, venovali sa tradičnému spôsobu zavárania ovocia a zeleniny. Zakladateľ centra, pán Bernard Kowol, sa snažil mladýcm ľuďom ukázať, ako sa dá stráviť voľný čas v prírode bez internetu a mobilov. Žiaci si okrem iného vyskúšali lukostreľbu. Navštívili aj Krakow a rodné mesto Jána Pavla II. Wadowice.

            Veľkým prínosom stretnutia bolo, že žiaci si našli veľa nových kamarátov a sú s nimi stále v kontakte. S niektorými sa už poznali z predchádzajúcich online projektových stretnutí a prednášok, ktoré viedli inšpiratívni ľudia z oblasti ochrany životnéhom prostredia, zodpovednej spotreby a cirkulárnej ekonomiky. Z nich možno spomenúť pána profesora Pavla Alexyho, výskumného pracovníka v oblasti bioplastov a pána Tomáša Horvátha, držiteľa enviro ocenenia Atlas a výrobcu obalov z recyklovaných textilných materiálov.

            14. a 15. októbra 2021 sa žiaci opäť zapojili do kampane  #ErasmusDays, ktorej cieľom je prezentovať program Erasmus+, poukázať na jeho rozmanitosť a predstaviť jeho výsledky.  Žiaci, ktorí sa vrátili z Poľska, sa podelili o svoju skúsenosť so svojimi spolužiakmi a podobne ako minulý rok pripravili dekorácie z prírodných materiálov. Aj obyvateľov nášho mesta Brezna povzbudzujú k tomu, aby v rámci blížiacich sa sviatkov nekupovali vence z umelých kvetov, ktoré končia na skládkach bez šance na recykláciu.

            Projekt Erasmus+ 2021-2027

            Obohacovanie životov a otváranie nových obzorov prostredníctvom  programu EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport.

            Rozpočet programu Erasmus+ na obdobie 2021 – 2027 sa odhaduje na 26,2€ miliardy , čo v porovnaní s predchádzajúcim programom (2014 – 2020) predstavuje takmer dvojnásobné financovanie. K tomu ešte treba pripočítať približne 2,2€ miliardy z nástroja EÚ pre vonkajšiu spoluprácu. 70% rozpočtu bude slúžiť na podporu príležitostí mobility pre všetkých v kontexte celoživotného vzdelávania.

            Mobilita študentov a zamestnancov je hlavnou činnosťou programu Erasmus+. Očakáva sa, že počas trvania programu sa na činnostiach mobility v zahraničí zúčastní približne 10 miliónov jednotlivcov vrátane študentov, žiakov, profesorov, učiteľov a školiteľov vo všetkých sektoroch. Vďaka jedinečnej príležitosti vyskúšať si život, štúdium, odbornú prípravu alebo cestovanie v zahraničí účastníci získavajú sebadôveru a tzv. mäkké zručnosti, objavujú rôzne kultúry a budujú siete medziľudských a profesijných vzťahov s ľuďmi z iných krajín. To podporuje ich zamestnateľnosť a aktívnu účasť v spoločnosti a prispieva k väčšiemu sociálnemu začleneniu a posilneniu európskej identity.

          • Karanténa žiakov 6.B triedy

          • COVID 19

            Milí rodičia žiakov 6.B triedy!

            Z dôvodu pozitivity žiačky 6.B ostávajú od tejto chvíle (streda, 13.10.) v karanténe všetci žiaci 6.B, ktorí boli v pondelok 11.10. v škole.

            Bližšie informácie o postupe a dĺžke karantény Vám dáme hneď po rozhodnutí RUVZ.

            Ak máte domáci test, prosíme Vás, otestujte svoje deti. Môžete kontaktovať svoju detskú lekárku a požiadať o PCR test. Prosíme žiakov, aby sa zdržiavali len doma, nechodili na návštevy, nechodili von a prísne obmedzili úzky kontakt s členmi domácnosti.

            Držíme Vám všetkým palce, aby ste ostali zdraví.

             

            ( Naši hokejisti z 5.C triedy, ktorí sú v karanténe,  sú všetci - potvrdené PCR testom - negatívni.

          • September v školskom klube detí

          • S príchodom septembra sme uvítali našich žiakov v škole nielen na vyučovaní, ale aj v školskom klube, v ktorom žiakov čakali už známe, ale aj nové pani vychovávateľky. Činnosť v ŠKD sme odštartovali rozhovormi o zážitkoch detí z letných prázdnin, ktorých bolo neúrekom.

            Nakoľko bol mesiac september venovaný bezpečnosti, tak sme sa spoločne venovali témam ako bezpečné správanie v priestoroch a areály školy, bezpečnej ceste do školy, či bezpečnému správaniu pri cestovaní rôznymi dopravnými prostriedkami.

            Keďže nám počasie v septembri doprialo, tak sme využili krásne slnečné popoludnia na rozmanité športové hry a spoločne sme si osviežili pravidlá futbalu, vybíjanej, či iných pohybových hier.

            V mesiaci september sme nezostali pozadu ani po tvorivej stránke a vytvorili sme si krásnych ježkov, tekvičky, veselé líštičky, múdre sovičky a taktiež sme pri tvorivej práci využili prírodný materiál, pomocou ktorého sme vytvorili pestrofarebné jesenné koláže.

            V školskom klube máme veľmi šikovné deti, veď posúďte sami.

          • Európsky deň jazykov

          • Ani tento rok sme nezabudli a Európsky deň jazykov sme si na 2. stupni na vyučovaní cudzích jazykov pripomínali celý týždeň - hudbou. Angličtinári sa venovali svojim obľúbeným songom a spevákom, ruštinári si "vedomosti z matematiky" preopakovali piesňou Dvaždy dva četyre a nemčinári si svoju „fyzičku“ preverili pri znázorňovaní piesní pohybom. Zážitkové učenie na vyučovacích hodinách prináša žiakom radosť a dobrý pocit, ktorý dokumentuje aspoň pár fotografií z aktivít.

          • Týždeň DOBROVOĽNÍCTVA

          • Dobrovoľníctvo je činnosť, ktorú vykonávaš vo svojom voľnom čase, v prospech niekoho iného mimo členov tvojej rodiny a domácnosti a bez nároku na finančnú odmenu.

            V rámci týždňa DOBROVOĽNÍCTVA sme zorganizovali zbierku pre útulok TULÁČIK v Brezne. Žiaci si vypočuli reláciu k dobrovoľníctvu a celý týždeň nosili deky, prikrývky, staré uteráky, granulky a hračky pre opustené zvieratká. Záštitu nad aktivitou prevzali žiaci 9.B triedy, ktorí denne zbierali a zhromažďovali donesené veci od žiakov našej školy. 27. septembra sme akciu zavŕšili a všetky veci sme odniesli do útulku. Krásnou bodkou bolo venčenie psíkov, ktorí sú odkázaní na pomoc skvelého tímu Tuláčika.

            Ďakujeme všetkým žiakom a ich rodinám, kolegom, ktorým osud opustených zvierat nie je ľahostajný a do našej zbierky sa zapojili. Osobitne ďakujeme žiakom 9.B triedy za organizáciu podujatia.

          • ZBER ŠÍPOK

          • Milí žiaci!

            Aj tento školský rok sa naša škola zapája do ZBERU ŠÍPOK spolu s Lesmi Slovenskej republiky. Využite pekné slnečné jesenné  počasie na pobyt v prírode spojený s dobrým skutkom. Nazbierané šípky odovzdajte ráno pri vstupe do školy žiakom 9.B triedy. Balíček si doma označte menom a triedou a podľa možností aj odvážte.

            Zber bude trvať do odvolania. Veríme, že sa nám podarí vyzbierať čo najviac šípok!

            Žiaci 9.B triedy

          • Diétne stravovanie

          • pre deti a žiakov s celiakiou

             

            Mesto Brezno ponúka možnosť zabezpečiť diétne stravovanie pre deti materských škôl aj pre žiakov základných škôl, ktoré potrebujú bezlepkovú stravu.

            Prosíme rodičov detí a žiakov, ktorí majú stanovenú lekárom takúto diagnózu a požadujú bezlepkovú stravu v materskej škole alebo základnej škole, aby záujem spolu s lekárskym potvrdením nahlásili a odovzdali triednej učiteľke najneskôr v pondelok 27.9. do 8.00 hod.

            Prieskum sa týka žiakov ZŠ aj detí v MŠ, prípadne zamestnancov školy.

             

          • MATERSKÁ ŠKOLA NA UL. CLEMENTISA

          • ORANŽOVÁ

            Milí rodičia detí 2. triedy Materskej školy na Ul. Clementisa 3!

            Dnešným dňom zatvárame triedu z dôvodu pozitivity na ochorenie Covid 19 u pani učiteľky.

            Trieda najmenších 10 detičiek a druhá pani učiteľka ostávajú na základe Rozhodnutia RÚVZ do 22.9. v karanténe. Do škôlky sa detičky môžu vrátiť 23. septembra.

            Detičky v materskej škole nosili rúška dva školské roky. Tento rok je na zvážení rodičov, či dieťa v škôlke rúško bude mať alebo nie.

            Pani učiteľky majú rúška založené a väčšina z nich je zaočkovaná. Triedy sa vetrajú, dezinfikujú. Robíme všetky epidemiologické opatrenia, veríme teda, že sa choroba v škôlke nerozšíri a detičky ostanú zdravé!

          • ZBER PAPIERA

          • 9.9. - 13.9.2021

             

            Dnes začal v škole zber papiera. Ak máte doma odpadový papier, doneste ho prosím do školy, ku zadnému vchodu (pri školskej kuchyni a kotolni), kde je pristavený kontajner.

            Odovzdajte ho pánovi školníkovi. Nahláste meno a triedu, na ktorú bude papier zapísaný.

            Výťažok zo zberu dostanú triedne pani učiteľky pre žiakov triedy.

            MATERSKÁ ŠKOLA sa môže zapojiť tiež, pani zástupkyni budú odovzdané peniaze za papier.

            Zber bude trvať do pondelka 13.9.2021 (vrátane).

            Ďakujeme Vám, že pomáhate chrániť životné prostredie a zároveň pomáhate našej škole!

          • AG testy na domáce testovanie

          • pripravujeme na odoovzdanie rodičom žiakov ZŠ

            Milí rodičia!
            Dnes nám boli do školy doručené AG testy na domáce testovanie.

            Pre veľký záujem rodičov žiakov základných škôl na Slovensku o testy (u nás ho prejavilo 456 rodičov) nám nebolo dodaných 25 testov pre jedného žiaka, ale rodič dostane pre potreby testovania svojho dieťaťa len 5ks testov. Testy sú balené v krabiciach po 25 sád, musíme testy z každej krabice rozdeliť pre 5 žiakov (5 testovacich platniciek, 5 skumaviek s roztokom, 5 vrchnakov s kvapkadlom, 5 sterilnych odberovych tyciniek).

            Testy musí prevziať rodič na proti-podpis. Pretože je vstup rodičov do budovy školy zakázaný, čas, miesto a odovzdanie testov bude prebiehať v exteriéri a oznámia Vám ho pani učiteľky triedne.

            Aby sme Vašej žiadosti o testy vyhoveli a nezaťažovali rozdeľovaním testov pani učiteľky dlhú dobu, prosíme o pomoc, ústretovosť, zodpovednosť a dodržanie termínu pri preberaní testov.

            Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR. 

            Návod na použitie nedostanete vytlačený, ale pozrite si ho prosím na týchto stránkach:
            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            Sprievodca pre samotestovanie:
            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

            Ďakujeme!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Karola Rapoša, Pionierska 4, 977 01 Brezno
      • 048 611 70 13 - riaditeľka školy 048 611 70 14 - sekretariát 048 611 21 68 - školská jedáleň email školskej jedálne: jedalen.zsraposa@gmail.com 0911 867 020 - mobilný kontakt na školskú jedáleň 048 285 80 25 - materská škola, pracovisko Ul. Nálepkova 50 048 611 45 82 - materská škola, pracovisko Ul. Clementisa 3
      • Pionierska 4 977 01 Brezno Slovakia
      • 45016089
      • 2022436383
      • SK1056000000002036683009
      • SK4656000000002036681003
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje