• September v ŠKD

          • ŠKD v septembri privítal prváčikov aj našich ostatných žiakov. Prvý týždeň sme sa medzi sebou zoznamovali, oboznamovali sme sa s pravidlami slušného správania v triede, s bezpečným cestovaním do a zo školy a fungovaním dňa v ŠKD. Taktiež sme sa zoznámili s okolím školy prechádzkou. Leto končí a prichádza jeseň a tak sme aj my začali vyrábať, maľovať a tvoriť jesenné veci. Zábava v ŠKD začína a tešíme sa, čo prinesie tento školský rok. 

          • Jesenná fotostena

          • Úsmev je najkrajšou ozdobou ľudskej tváre a hlavne tej našej detskej.
            Práve preto sme sa v našej škole my štvrtáci spolu s našimi vychovávateľkami Luckami rozhodli vyčariť tento úsmev na tvárach našich spolužiakov.
            V našom školskom klube sme spojili sily a vytvorili sme pre našu školu a našich kamarátov JESENNÚ FOTOSTENU ktorou sme skrášlili nielen našu školu, ale aj dali priestor všetkým na vytvorenie veselých jesenných fotiek..však posúďte sami.
            Už nám neostáva nič len povedať - ÚSMEV PROSÍM. 

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO ŽIAKOV 8. A 9. ROČNÍKA

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. Z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, udeľuje riaditeľka školy dňa 13.10.2023 (piatok) riaditeľské voľno žiakom 8. a 9.ročníka z dôvodu účasti pedagógov na sprievodných podujatiach 54. ROČNÍKA PODUJATIA CHALUPKOVO BREZNO 2023.

            Žiaci 1.-7. ročníka budú mať vyučovanie podľa rozvrhu hodín. Obed v školskej jedálni budú mať žiaci 8.-9.ročníka zabezpečený.

            https://www.chalupkovobrezno.sk/

          • ZBER ŠÍPOK

          • spoločne s Lesmi SR

            Už dnes môžete začať! Čaká nás príjemný víkend babieho leta a Vy ho môžete stráviť vychádzkou do prírody spojenou so zberom šípok.

            Aj tohto roku sme sa zapojili do výzvy Lesov SR na zber šípok. Plody šípok sú zdrojom liečivých účinkov už od antického obdobia. V stredoveku ich začali využívať v kuchyni, hlavne na prípravu zdravých čajov. Ich blahodarné účinky sú obľúbené aj v súčasnosti vďaka bohatému obsahu vitamínu C a minerálov.

            Od pondelka 2.10. môžete začať nosiť zabalené šípky označené menom žiaka, triedou a hmotnosťou balíčka šípok. Pri vchode každé ráno bude čakať "šípkový dozor", žiaci, ktorým šípky odovzdáte.

            Ďakujeme a tešíme sa, že aj tento rok sa nám podarí nazbierať veľa vzácnych plodov šípkových kríkov.

          • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2023/2024

          • Slávnostné otvorenie sa uskutoční 4. septembra 2023 v átriu základnej školy o 8:00 hod. Príďte do školy včas, aspoň o 7.45 hod., aby sme mohli školský rok spolu privítať a vypočuť si PRVÉ ZVONENIE.

            Radi privítame prváčikov aj s ich rodičmi. Zoznamy žiakov tried 1. a 5.ročníka budú vyložené na dverách ich tried. Žiaci v tento slávnostný deň nepotrebujú školskú tašku, prezuvky, ani písacie potreby. Prvý deň školského roka budeme v škole do 10.00 hod.

            Stravovanie v jedálni a prevádzka ŠKD sa začne v utorok 5. septembra 2023.

            TEŠÍME SA NA VÁS, TEŠÍME SA NA NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK!!!

          • POMôCKY PRE PRVÁKA

          • MILÍ RODIČIA!

            Pomaly začínate v rodinách svoje deti pripravovať na nový školský rok 2023/2024. Vy starší školopovinní už viete, čo bude Vaše dieťa potrebovať.

            Rodičia prváčikov dostali pri zápise zoznam pomôcok. No ak by sa náhodou niekde odvtedy stratil, dovoľujeme si Vám pripomenúť, čo potrebuje Vaše dieťa do 1.ročníka. Sú v tomto súbore: Pomocky_pre_prvaka.pdf

            Želáme pokojné nakupovanie a príjemný zvyšok prázdnin.

          • DOTÁCIA NA STRAVU OD SEPTEMBRA 2023

          • Milí rodičia detí posledného ročníka materskej školy a všetkých ročníkov základnej školy!

            V školskom roku 2023/24, ktorý začína 2.9.2023 bude štát opäť poskytovať ŽIADATEĽOM dotáciu na stravovanie v školskej jedálni, pre dieťa.

            Táto dotácia nie je automatická, treba o ňu požiadať buď cez EDUPAGE (najjednoduchší a najrýchlejší spôsob) ALEBO na priloženom tlačive  Navratka__jedalen_od_01.09.2023.pdf  -  do 30.6.2023!!!

            Ak máte záujem (doporučujeme!!! ), vyplňte žiadosť na edupage alebo vyplňte tlačivo (ak máte viac detí, napíšte ich mená a údaje na jedno tlačivo) a doručte pani učiteľke triednej do 29.6. , ktorá to zanesie vedúcej školskej jedálne.

            Prečítajte si pozorne priložené pokyny! Nazabudnite, že na prihlásenie na stravovanie v jedálni toto tlačivo nestačí. Od 30.8.2023 je potrebné dieťa na stravu pre budúci školský rok prihlásiť u vedúcej školskej jedálne!

            Ďakujeme!

          • JUNIÁLES

          • V sobotu 10.6. rada rodičov v spolupráci s inkluzívnym tímom školy zorganizovala pre rodiny našich žiakov veselé popoludnie s názvom Juniáles.

            A prišli všetci: deti, rodičia, starí rodičia, pedagógovia.

            Pani predsedníčka rady rodičov Martinka Šneková s pomocníkmi rodičmi, so špeciálnou pedagogičkou Zuzkou Bunjatov a inkluzívnym tímom a samozrejme naši šikovní dobrovoľníci - deviataci a ôsmaci na zábavných stanovištiach, pripravili nezabudnuteľný deň.

            Nebo nás spočiatku postrašilo kvapkami, ale úsmevy prítomných rozohnali všetky chmáry.

            A čo bolo najväčšou atrakciou? Mega nafukovacia šmýkačka, či maľovanie na tvár, možnosť pozrieť si a posadiť sa v sanitke, cukrová vata, tancovanie v dyme či pene, súťaže alebo hranolky s kofolou alebo tombola? Všetko! Ale hlavne RODINA! Mama, otec, deti, ale aj starí rodičia!

            A ako to vyzeralo, to si pozrite vo fotoalbume od foografa p. Stanislava Spáča, ktorému ďakujeme!

            Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a strávili tento deň s nami!

            Šťastné deti, spokojní rodičia = dobrá škola!

             

          • Máj v ŠKD

          • Máj - mesiac lásky sme venovali láske k maminkám, vyrobili sme im krásne pozdravy, venovania, darčeky a nacvičili sme im program. A nielen im, ale aj celej rodine pri príležitosti dňa rodiny. Lásku k mlieku deti venovali ochutnávke mliečnych výrobkov a rozhovorom o
            výrobnom procese mlieka. Lásku k horám a nástrahy návštev hôr nám predstavil záchranár z horskej záchrannej služby. Lásku k prírode deti pestovali výrobou herbára - poznávaním, kreslením a pomenovaním kvetov. A keďže nám počasie k záveru mesiaca prialo, trávili sme čo najviac času von hrami a aktivitami na čerstvom vzduchu.

          • LETNÁ ŠKOLA PREDŠKOLÁKA

          • Vážení rodičia!

                 Vaše dieťa dosiahlo školský vek a Vy ste ho zapísali do školy na plnenie povinnej školskej dochádzky. Pre uľahčenie jeho nástupu do školy, oboznámenie sa so školským prostredím a skrátením „čakania na školu“ organizujeme v dňoch  1. až 4.augusta 2023

            LETNÚ ŠKOLU PREDŠKOLÁKA.

                 Letná škola bude prebiehať v budove Základnej školy Karola Rapoša na Pionierskej ulici č.4 v Brezne. Môžu sa jej zúčastniť všetci predškoláci, ktorí sú  zapísaní do 1. ročníka našej základnej školy. O Vaše dieťa sa postarajú kvalifikované pani učiteľky základnej školy,  ktoré pre nich pripravili zaujímavý program.

            Denná činnosť bude prebiehať formou aktivít, ktoré sa budú počas dní striedať:

            • Hráme sa s angličtinou – prvý kontakt s cudzím jazykom
            • Ohýbaj sa, jazýček – komunikatívne zručnosti
            • Spievaj, tancuj, kresli - umelecká výchova
            • Pozorovania v prírode  - prírodovedná vychádzka
            • Počítame s pastelkami – matematické predstavy
            • Rozprávková krajina – literárna a dramatická výchova
            • Môj kamarát počítač - základy informatickej výchovy
            • Pocvičme si, kamaráti - športová príprava

            Program dňa:   
              8.00 –   8.35 hod. – 1. aktivita
              8.40 –   9.15 hod. – 2. aktivita
              9.15 –   9.30 hod. – desiata v školskej jedálni
              9.30 – 10.05 hod. – 3. aktivita
            10.10 – 10.45 hod. – 4. aktivita
            10.50 – 11.25 hod. – 5. aktivita
            11.30 – 12.00 hod. –  hygiena, obed

            Po obede v školskej jedálni môže ísť predškolák domov alebo bude pokračovať v činnosti v materskej škole(len ak navštevuje MŠ na Nálepkovej alebo Clementisovej ulici. Prosíme, dohodnite sa s pani učiteľkami v MŠ.)    

            Letná škola predškoláka je bezplatná, platí sa len za desiatu a obed  - poplatok vo výške ako v materskej škole.

            Prosíme, aby si detičky priniesli so sebou papučky na prezutie, pastelky a jeden veľký čistý zošit č. 420, do ktorého budú zaznamenávať svoje poznatky počas letnej školy.

            Záujem o letnú školu nahláste, prosíme Vás, v našej materskej škole, resp. v našej základnej škole (Mgr. Skačanová, tel.: 611 70 14; 0908 224 017) najneskôr do 15.06.2023.

            Vidíme sa 1. augusta  ráno o ôsmej!                                                               Vedenie ZŠ s MŠ

             

          • HLASUJTE ZA NAŠU ŠKOLU - MILÍ RODIČIA, STARÍ RODIČIA!

          • od 15. 5. 2023 do 15. 6. 2023 v predajniach COOP JEDNOTA v BREZNE

            Naša škola sa zapojila do projektu COOP Jednota, Program podpory lokálnych komunít.

            Náš projekt bol vo výbere úspešný, avšak aby sme mohli zrealizovať myšlienku v ňom, potrebujeme teraz Vašu podporu!
            V troch predajniach COOP Jednota v Brezne: Nálepkova 1184/1, Brezno, Nám. gen. M. R. Štefánika, Brezno a 9. Mája 2048/57 Brezno budete môcť hlasovať za náš projekt.🙏

            Ešte sa asi pamätáte, ako sme SVOJPOMOCNE- rodičia, učitelia aj žiaci prerábali naše vnútorné átrium. Bez projektu, s vlastnými silami a s vlastnými finančnými prostriedkami sme vybudovali príjemné miesto pre našich žiakov.
            Náš školský dvor je po výstavbe ihriska za ZŠ Pionierska 2 v zlom stave. Napriek viacerým sľubom, že všetko bude dokončené....

             

            Náš nový podaný projekt "Revitalizácia školského átria" má vyriešiť átrium medzi triedami 1.stupňa. Je tam neupravený priestor – polootvorené átrium, kde trávia čas žiaci 1.stupňa a ŠKD. Jeho podklad tvorí betónová dlažba, čiastočne obrastená, pri páde môže dôjsť k zraneniu dieťaťa. Areál je neatraktívny. Radi by sme túto dlažbu odstránili, doviezli zeminu na vyrovnanie areálu, zatrávnili, vysadili zeleň, postavili viacúčelový altánok, slúžiaci na učenie, oddych i mnohé voľnočasové aktivity.
            V mestskom prostredí deťom chýba kontakt s prírodou, vo voľnom čase viac využívajú digitálne technológie, málo času trávia vonku, v prírode. Týmto projektom chceme podporiť zaujímavé, kreatívne a inovatívne aktivity v oblasti voľnočasových aktivít. Zrevitalizujeme  nevyužitú časť dvora, vybudovaním altánku, zazelenením pôvodne betónovej plochy s hracími prvkami s prepojením na edukačné aktivity s dôrazom na enviromentálnu výchovu upevníme u  žiakov vzťah k aktívnemu pobytu na vzduchu.
            Prístupom rodičov či starých
            rodičov prispejeme k potrebe medzigeneračnej komunikácie.
            PROSÍME VÁS, HLASUJTE ZA NÁS!!! 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
            Finančné prostriedky na realizáciu projektu môže získať len jedna škola v Brezne. S Vašou pomocou to môže byť práve tá naša!

             

             

          • Apríl v ŠKD

          • Mesiac Apríl sa niesol v znamení prírody. Žiaci si vypočuli pútavú besedu s ornitológom, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o vtákoch. Na deň Zeme viedli rozhovory o ochrane prírody a našej planéty a vytvorili si k tomu krásne plagáty. V rámci Eko dňa sa venovali nielen upratovaniu nášho okolia ale i správnemu triedeniu odpadu a zahrali si rôzne hry s enviro tematikou. A na záver mesiaca ochutnali zeleninu a ovocie - dar od našej matky Zeme. 

          • TALENTOVÉ SKÚŠKY DO ŠPORTOVEJ TRIEDY

          • pre 5., 6. a 7.ročník na školský rok 2023/2024

             Termín: 31.5.2023 v telocvični základnej školy

             

            Podmienky prijatia:

            - zvládnutie testu všestrannej pohybovej pripravenosti

            - lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti

            - dobrý prospech, priemer v ukončenom ročníku do 2.00, bez udelených kárnych opatrení za správanie

            - prihláška do športovej triedy (elektronická na stránke, vytlačená a podpísaná obidvoma rodičmi)

             

            Informácie:

            tel. 048/6117014, Mgr. Jolana Václavíková, zástupkyňa riaditeľky školy

             

            TEŠÍME SA NA VŠETKY POHYBOVO NADANÉ DETI!

             

          • ZBER ODPADOVÉHO PAPIERA

          • 3.5. - 11.5.2023

            3.5. začína v našej škole JARNÝ ZBER PAPIERA.

            Každý žiak základnej školy a dieťa materskej školy by mohol priniesť (rodičia) najmenej 5kg papiera uloženého v balíčku, ktorý bude pevne previazaný špagátom. Odovzdá ho pri zadnom vchode základnej školy pánovi školníkovi, ak tam nebude, poprosí o pomoc pani učiteľku triednu.

            Všetci vieme, že recyklačný cyklus je ekologicky a ekonomicky výhodný. Šetrí energiu, znižuje ekologickú záťaž prostredia.

            Zberový papier je významnou surovinou napríklad pri výrobe hygienických, baliacich a obalových papierov.Naši žiaci ho každoročne nazbierajú niekoľko ton.

            Ten sa potom odvezie na ďalšie spracovanie.

            Spracovanie zberového papiera je veľmi dôležité. Pri výrobe nového výrobku zo zberového papiera je možné ušetriť primárnu surovinu (drevo) a neprodukujú sa ekologicky problematické chemické látky potrebné na rozklad drevnej hmoty na buničinu (celulózu). Zároveň sa šetrí energia a neznečisťuje sa voda, pretože pri výrobe papiera z druhotných surovín spotreba vody a energie predstavuje zlomok oproti výrobe papiera z primárnej suroviny. Jedna tona zberového papiera môže nahradiť až 4 m3 drevnej hmoty alebo 110 ton zberového papiera nahradí drevo z 1 hektára cca 80-ročného lesa.

            Po ukončení zberu oceníme 3 najlepšie triedy - podľa najvyššieho množstva doneseného papiera, najvyššieho priemeru na žiaka, najväčšieho počtu zapojených žiakov. Vyhodnotíme a odmeníme aj 3 najlepších jednotlivcov. Finančné prostriedky za zber dostanú triedni učitelia a spoločne so žiakmi rozhodnú ako ich využijú.

            Držíme palce všetkým triedam a jednotlivcom , víťazom budeme nielen my, ale hlavne naše ŽIVOTNÉ PROSTREDIE!

          • Marec v ŠKD

          • V mesiaci marec sme v ŠKD oslavovali mesiac knihy. V  tomto duchu sa niesli aj všetky aktivity. Navštívili sme mestskú aj školskú knižnicu, kde nás čakali rôzne aktivity zamerané na rozvoj čitateľskej gramotnosti a pozitívneho vzťahu ku knihe. Starší žiaci čítali tým mladším rozprávky, a nielen oni, ale aj pani vychovávateľky čítali rozprávky od známych rozprávkarov. Spoločne sme vyrobili leporelo o Červenej čiapočke. 

            Na MDŽ aj deň učiteľov deti vyrobili krásne priania a darčeky. Na deň vody uskutočnili rôzne pokusy a v neposlednom rade podporili deti s downovým syndrómom rôznofarebnými ponožkami. 

          • V PONDELOK SA VŠETCI OBLEČIEME DO MODRÉHO

          • SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME

            2. apríl bol vyhlásený za SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME. Autizmus je trochu odlišný spôsob bytia a má mnoho podôb. Keďže tento rok 2.apríl pripadá na nedeľu, tak preto v pondelok 3.apríla ako symbol prijatia a podpory ľudí s autizmom si oblečme v tento deň niečo modré (tričko, mikina a podobne), aby sme zvýšili povedomie o autizme.

            Prejavuje sa najmä v oblasti sociálnych vzťahov, predstavivosti, hry a záujmov. Pre autistov často nie je jednoduché porozumieť okolitému svetu, pretože majú iný spôsob vnímania ako väčšina z nás. Práve preto potrebujú od okolia hlavne trpezlivý, pokojný a chápajúci prístup a hlavne potrebujú pomôcť k začleneniu do spoločnosti.

            V našej škole sa vzdeláva niekoľko žiakov s touto diagnózou, ktorí sa bez problémov začlenili medzi nás aj vďaka Vašej podpore a priateľskému prístupu k nim.

            Veľká vďaka vedeniu školy, podpornému tímu, pani učiteľkám, pedagogickým asistentom!

             

          • ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA

          • ​​​​​​Informácie k zápisu do prvého ročníka pre školský rok 2023/2024

            Rodič dieťaťa (zákonný zástupca) je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, ak dieťa k 31.8.2022 dosiahne fyzický vek 6 rokov a školskú zrelosť. Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, prípadne v inej základnej škole, ktorú mu vyberie zákonný zástupca.

            • Do našej základnej školy môžete Vaše dieťa zapísať pomocou elektronickej prihlášky, ktorá bude od 1. apríla 2023 sprístupnená na vyplnenie na webovej stránke našej školy www.zsp4.edupage.org
            • Vyplnenú, vytlačenú elektronickú prihlášku a podpísanú oboma rodičmi môžete priniesť a odovzdať počas slávnostného zápisu, ktorý sa uskutoční 5. apríla 2023 v čase od 13.00 do 18.00 v budove našej Základnej školy s materskou školou Karola Rapoša na Pionierskej ulici č. 4. V prípade, že nemáte možnosť vyplniť prihlášku elektronicky alebo si ju vytlačiť, môžete ju vypísať priamo na zápise v škole.
            • Ak sa slávnostného zápisu z akýchkoľvek dôvodov nemôžete zúčastniť, vytlačenú a podpísanú prihlášku pošlite  kedykoľvek v čase od 1. apríla do  30. apríla poštou na adresu školy, alebo prineste osobne.
            • Prihláška musí byť podpísaná oboma rodičmi alebo jeden z rodičov splnomocní toho druhého na právne úkony súvisiace s prijatím dieťaťa do základnej školy prostredníctvom formulára, ktorý si môžete stiahnuť TU:  pisomne_vyhlasenie.pdf
            • Na zápis si prineste:
              rodný list dieťaťa,
              občiansky preukaz,
              10 EUR na predpisové zošity do 1. ročníka.
            • V prípade, že Vaše dieťa bude pokračovať v plnení predprimárneho  vzdelávania od septembra 2023 v materskej škole (odklad), je potrebné tiež podať prihlášku a túto dôležitú skutočnosť uviesť v  elektronickej prihláške do poznámky: "Dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole". 

            Ďakujeme za pochopenie!

            Tešíme sa, že môžeme Vás aj našich budúcich prvákov slávnostne privítať
            v priestoroch našej školy.

               So želaním pevného zdravia,

                                                                                                                                       vedenie ZŠ s MŠ Karola Rapoša

            V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne zápisu alebo jeho administrácie neváhajte kontaktovať
            zástupkyňu školy pre 1. stupeň  Mgr. Evu Skačanovú elektronicky: eskacanova@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0908 224 017.

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • ŽIAKOV 5.- 8. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY

            Dňa 22.3.2023 sa uskutoční Testovanie 9-2023.  Z dôvodu organizačného zabezpečenia Testovania T9 žiakov 9. ročníka, udeľuje riaditeľka školy žiakom 5. - 8. ročníka riaditeľské voľno v stredu 22. 3. 2023.

            Žiaci 1.stupňa budú mať vyučovanie podľa normálneho rozvrhu.

            Našim deviatakom držíme palce!

          • TESTOVANIE 9-2023

          • termín testovania: 22.marca 2023 - v stredu

            V stredu 22.marca prebehne na našej škole TESTOVANIE 9-2023. Harmonogram testovania je zverejnený v obrázku. 
            ​​​​​​​Podrobnejšie informácie o celoštátnom testovaní žiakov 9.ročníka sa dozviete tu: Zakladne_informacie_T9-2023.pdf

            Držíme palce našim deviatakom, aby prvú vážnu skúšku testovania vedomostí zvládli čo najlepšie!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Karola Rapoša, Pionierska 4, 977 01 Brezno
      • 048 611 70 13 - riaditeľka školy 048 611 70 14 - sekretariát 048 611 21 68 - školská jedáleň email školskej jedálne: jedalen.zsraposa@gmail.com 0911 867 020 - mobilný kontakt na školskú jedáleň 048 285 80 25 - materská škola, pracovisko Ul. Nálepkova 50 048 611 45 82 - materská škola, pracovisko Ul. Clementisa 3
      • Pionierska 4 977 01 Brezno Slovakia
      • 45016089
      • 2022436383
      • SK1056000000002036683009
      • SK4656000000002036681003
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje